Kullancs ellen

: kedd, május 23, 2017 Vélemények: 0 Látták: 548

Kullancs csípés tünetei, Lyme-kór

Itt a tavasz, lassan kezdődik a kullancsszezon. A kisgyerekek sok időt szeretnek a szabadban tölteni, a fűben kúszni-mászni, kergetőzni, bújócskázni, és ez így van jól.  Mivel Magyarországon egyre több  terület érint a fertőzött kullancsok jelenléte, így érdemes fokozott figyelmet fordítani az elővigyázatosságra- betűrt zokni, riasztó spray, sapka vagy kendőcske- de ha már megtörtént a baj, elmondjuk, mi a teendő. 

A kullancsok nem rovarok, a pókszabásúak osztályába tartoznak, ezen belül az atkák alosztályába. Fejlődésük több éven keresztül tart, így előfordulhat, hogy szabad szemmel alig látható állat csípi meg a gyermeket, amit így nehéz észrevenni. Sajnos nem igaz, hogy csak a nagy, kifejlett példány fertőz, hiszen erre már lárva állapotban is képesek. Ha a gyerekkel szabadban voltunk, az esti fürdés előtt fokozott figyelemmel érdemes átvizsgálni a hajlatokat, a könyök, térd, tarkó, hajas fejbőr területét, ahol jól el tudnak bújni a még apró kullancsok.

Képtalálat a következőre: „kullancsok gyerekek”

Lyme-kór tünetei és kezelése gyerekeknél

 
Lyme-kór, egy baktérium által okozott krónikus lefolyású betegség, mely kullancscsípés  során okoz fertőzést a szervezetben.
 

A Lyme-kór oka:

 
A Lyme-kór kórokozója a Borrelia burgdorferi nevű baktérium mely a kullancsok emésztőrendszerében él.
 
A kórokozó a kullancs táplálkozása során kerül a szervezetbe, ahol először helyi bőrelváltozást, később idegrendszeri, ízületi és izomtüneteket okozhat. 
 
A fertőzést kizárólag az Ixodes családba tartozó kullancsok terjesztik, emberről emberre nem terjed.
 
A lappangási idő igen változó, 2 naptól akár 3 évig is terjedhet.
 

A Lyme-kór tünetei:

 
Első tünete, az elsősorban a csípés környékén kialakuló kokárdaszerű gyűrűs bőrelváltozás, mely a széleken vörösebb, és növekszik. Néha a bőr csípéstől távolabbi felületein is előfordul. (erythema migrans).
 
Az elváltozás nem fáj és nem viszket. A csípés után akár hetek is eltelhetnek a bőrtünet megjelenéséig.
 
A csípést utáni néhány napban enyhe izomfájdalom, torokfájás, hőemelkedés és gyengeség jelentkezhet, a bőrtünetek megjelenésétől függetlenül. A tünetek influenzára vagy felső légúti fertőzésre hasonlíthatnak.
 
Amennyiben ebben a szakaszban nem kezdődik el a kezelés, a vérbe került baktérium szétszóródik a testben és további szerveket betegíthet meg.
 
A kullancscsípés után több hónap telhet el tünetmentesen, a betegség lassú lefolyású és a tünetek sokrétűek lehetnek.
 
Rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság jelentkezhet, időszakos fájdalmak, gyomorfájás.
 
A gyermekek fülcimpáján cseresznye méretű lilásvörös csomó jelenhet meg, ami fájdalommal nem jár, és kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el.
 
A krónikussá váló betegség tünetei attól függenek mely szerveket betegíti meg.
 
Gyakran okoz fájdalommal járó ízületi gyulladást, leggyakrabban a térd betegszik meg.
 
Okozhat szívritmus zavarral járó szívizomgyulladást.

Az idegrendszert megtámadva arcidegbénulás alakulhat ki. Gyakorlatilag bármely ideget megtámadhatja a Lyme kór, amely végtagfájdalommal vagy izomgyengeséggel járhat.
 
A központi idegrendszert érintő Lyme-kór tünete lehet gyermekkorban az autisztikus problémák megjelenése, beilleszkedési és tanulási zavarok, fejfájás, feledékenység és koncentrációs problémák. A növekedés és a szellemi fejlődés is visszamaradhat.
 

A kórokozó agyhártya és agyvelőgyulladás okozója is lehet.

 
A legrosszabb végkifejlet kezelés hiányában a bénulás, ez azonban ritkán fordul elő.
 
Idősebb nőknél végtagi bőrsorvadás jelentkezhet. A végtagok feszítő oldalán lilássá, tésztás tapintásúvá válik a bőr, majd foltokban elvékonyodik.
 
A betegség lassú lefolyású és a tünetek sokfélesége nehezíti a diagnózist, hisz évekkel a kullanccsípés után nem a Lyme-kór az első betegség mely az eszünkbe jut a furcsa, egymással látszólag nem összefüggő tünetek okaként.
 
Látásproblémák,  emésztési problémák, fájdalom, ízületi gyulladás, fejfájás, szívproblémák, folytonos felső légúti hurutok utalhatnak Lyme-kórra, ha  tanulási nehézségek, autizmus, hangulatingadozások társulnak hozzá.
 

A Lyme-kór diagnózisa:

 
A kullancscsípést követő Lyme-folt megjelenése bizonyítja a betegséget.
 
A krónikussá váló folyamatot nehezebb diagnosztizálni, gyanú esetén a vérből kimutatható antitest, és a szövetekből kimutatható kórokozó bizonyítja a Lyme-kór tényét.
 

A Lyme-kór kezelése:

Bizonyított Lyme-kór esetén azonnal elkezdett nagy dózisú antibiotikum terápia szükséges. A terápia hetekig tart, ám a betegség időben kezelve teljesen gyógyítható.
 

A Lyme-kór megelőzése:

 
Bár az időben felismert Lyme-kór maradéktalanul gyógyítható, a krónikus lefolyás és a hosszú lappangási idő miatt nehezen felfedezhető, így a megelőzésnek nagy szerepe van.
 
A szabadban védekezzünk megfelelően a kullancscsípés ellen, kullancscsípés esetén pedig mielőbb távolítsuk el az élősködőt úgy, hogy a benne talált nedveket ne nyomjuk vissza a gyermekbe.
 
 
A kullancsok által terjesztett kullancs encephalitis ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór ellen viszont nem áll rendelkezésre vakcina.
 

Vélemények

Oszd meg véleményed