Lúdtalp és haránt süllyedés, bokasüllyedés gyerekeknél

: hétfő, február 27, 2017 Vélemények: 0 Látták: 1683

Sajnos szembe jött ez a probléma, mikor is gyermekem panaszkodni kezdett, arra, hogy fáj a talpa.

Pontosan meg tudta mutatni kérésemre, hogy pontosan hol fáj a lába. Így, hát nem volt mit tenni kis kutatásba is kezdetünk a téma kapcsán és mivel tőlünk ez a kérdés nincs is távol szakmailag, ami ugye cipőket illeti a Ruhamio webáruházban. Reméljük cikkünk segít, hasonló helyzetben lévő Anyukáknak, Apukáknak és Nagyszülőknek .

A kezeletlen lábsüllyedés fokozottabb deformációt okozhat, amelynél a láb csontos vázában is komoly károsodás léphet fel. A sarokcsont lesüllyedt elülső felével is részt vesz a támasztásban, egyes helyeken csontos híd keletkezhet. A rugalmas szerkezet helyébe merev láb alakul ki, a járás nehézkessé válik.

 

Harántboltozat süllyedése

A harántsüllyedés az előláb szétterülése, kiszélesedése. A harántboltozatot alkotó lábközépcsont fejek közül a középsők - leggyakrabban a második és a harmadik - a szükségesnél nagyobb erővel nyomódnak a talajhoz. Emiatt a járás során fájdalom jelentkezik a talpon. A harántboltozat süllyedésének egyik jellemző tünete a lesüllyedt fejek alatti bőrkeményedés kialakulása, mely pedikűrös kezelés ellenére is kiújul. Gyakran kíséri a nagyujj bütyök deformitása, illetve a kislábujjak kalapácsujj állása.

 

A harántsüllyedés kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, a láb hosszan tartó túlterhelése, magas sarkú cipő rendszeres viselése, valamint az öröklött genetikai hajlam.

Tények a harántsüllyedésről

A népiesen csak lúdtalpként emlegetett állapotról rengeteg tévhit kering, ezeket próbáljuk meg most eloszlatni.

 

Lábunk csontjai egy hosszanti- és egy haránt irányú boltozatot alkotnak, ezek teszik lehetővé a gördülékeny, rugalmas, ugyanakkor sima járást. A láb boltozatainak állapotát legegyszerűbben vizes talpnyomod alapján ellenőrizheted: a talp normálisan C-betű formájú lenyomatot hagy. Ha a lenyomatod vastagabb és torz – szinte biztos, hogy lúdtalpad van. Ezt az állapotot a köznyelv gyakran harántsüllyedésként emlegeti, jóllehet egészen pontosan a láb hosszboltozatának ellapulásáról van szó.

 

A harántboltozat süllyedése felnőtteknél gyakori

 

A láb harántboltozata a lábujjak tövénél figyelhető meg, ellapulása esetén a láb elöl kiszélesedik, a II-III-IV lábujj tövénél bőrkeményedés keletkezik, amely gyakran fájdalmas. Ez az az elváltozás, ami azt jelenti, hogy állás-járás közben terheljük az egyébként csak támasztó szerepet betöltő középső lábujjainkat is. Ettől a deformitástól alakul ki a bütyök és kalapácsujj elváltozás is. A statisztikai alapok alapján a láb harántboltozatának süllyedése népbetegségnek nevezhető: egyes szakértők szerint minden ötödik felnőttet érint.

 

Hosszboltozat-süllyedés pedig inkább gyermekkorban

 

A hosszboltozat süllyedés ezzel szemben a gyermekkorban gyakori, amely azonban az esetek túlnyomó többségében kezelés nélkül magától korrigálódik, mert a láb növekedése során az ízületek és szalagok feszesebbé válnak és normál helyzetben stabilizálják a lábat. Súlyosabb esetekben, amikor a láb hosszboltozatának ellapulása olyan fokú, hogy járáskor már a belboka is terhelődik és a sarokcsont befelé billenése is jelentős, mégis kezelés javasolt.

 

A lúdtalp gyakran együtt jár az ún. „X– láb deformitással” és sok esetben a lúdtalp korrigálásával javul az „X-láb” is. Kisgyermekkorban a boltozatot passzívan megemelő („lúd”) talpbetétek használata helyett, inkább a lábizomzat aktív tornája és a láb helyzetét korrigáló döntött (ún. szupináló) talpú cipők viselése ajánlott. Makacs esetekben 10-12 éves korban egy egyszerű műtéti kezelés is szóba kerülhet.

 

Egy idő után magától már nem javul

 

A felnőtt korban, a láb növekedésének befejeződése után is megmaradó lúdtalp esetében már nincs remény a spontán javulásra. A jó hír azonban az, hogy többnyire a lúdtalp csak esztétikai problémát jelent: ha fájdalmatlan, illetve lábujjhegyre állva a talpboltozat kialakul, akkor ún. rugalmas lúdtalpról van szó, melynek kezelésére nincs szükség. Amennyiben a rugalmas lúdtalp kapcsán fájdalom jelentkezik a talp, vagy a boka területén, akkor szakorvos javaslatára azt a kezelést kell választani, amelyik a tüneteket leginkább enyhíti, ez lehet lúdtalpbetét vagy gyógytorna, esetleg a kettő kombinációja.

 

Legtöbbször csak esztétikai probléma, ritkán kell korrigálni

 

Lábproblémák kapcsán sokan keresik azokat a cipőket, melyek lényege, hogy a sima és kemény felületet, melyen járunk, egyenetlenné változtatja. A cipő hatására a testtartás valóban javulhat, a gerinc és a járóízületek terhelése csökkenhet, így csökkenthetik a járás során tapasztalható fájdalmat – de közvetlen hatással ezek sincsenek a lúdtalpra. A már kialakult boltozat ellapulás ugyanis nem fejlődik vissza, a lábboltozat formája nem változik sem a speciális cipők, sem a betét viselésének hatására.

Lábtorna hatása igen jól alakíthatja a láb formáját. orvosok szokták javasolni, hogy otthonra is supinált cipőt vagy jól kialakított cipőt viseljen a gyermek és minél többet mezítlábazzon a homokban a kavicsokon. Ilyenkor ugyanis a talpizom erősödik.

Még ebben a kategóriában:

Címkék:

Vélemények

Oszd meg véleményed