Mozgás fontossága

: kedd, február 21, 2017 Vélemények: 0 Látták: 559

Miért fontos a sport a gyereknél?

Itt adhatnánk igen egyszerű választ rá. Mert sportolni kell! Ezt szoktam hallani legtöbbször Anyukáktól, Nagyszülőktől. Amúgy ebben igazuk is van, csak ennek azért sokkal összetettebb a jótékony hatása.

Fizikai terhelés

Egyrészt szokjon hozzá a fizikai terheléshez a sportoló gyermek, mert ezzel állóképessége növekszik, ami még egy kis elsősnek igen megterhelő, de nagyobbak is panaszkodnak a pl. a padban ülés kényelmetlenségéről. Fontos a testet megmozgatni,a  gerincet tornásztatni.

Agyi fejlődés

A motorikus mozgások fejleszti és elősegíti az agyműködést. Kicsiknél oviban a szóképzés, a hangok és kézügyesség fejlesztése.

Phszichés nyugalom

Egy erős nap után, kikapcsol az elme egy jó focinál, csoportos játéknál, úszásnál.

Tiszta elme

Az gyermek, kinek folyamatosan fut a lába az asztal alatt, ugye ismerjük, mert nem mozogta ki magát, azzal a gyermekkel nehéz tanulni és foglalkozásokat eredményesen végigcsinálni. Nem tud koncentrálni, mert menne benne a gépezet és másfelé tereli kis figyelmét, a sok fennmaradt energia.

TEHÁT:

A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi és lelki fejlődésük során.

A csontok és az izmok csak felnőttkorra fejlődnek ki teljesen, gyermekkorban a csontok nyúlnak, az izmok gyarapodnak, miközben szerkezetük is változik. 
A mozgás nem csak a fizikai állapotunkra van hatással, hanem nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, a beszéd egyik feltétele. A mozgás befolyásolja az idegrendszer fejlődését, egy élénk jó mozgású gyermek ritkábban válik időjárás-érzékeny felnőtté. Természetesen nem csak a mozgás segíti gyermekeinket, hogy elkerüljék az időjárás kellemetlen hatásait, de fontos eleme, hiszen a változásokhoz könnyen alkalmazkodó gyermek könnyebben tanulja meg az alkalmazkodást az időjárás kihívásaihoz.

Gyermekkorban a játékos mozgás közben tanulják meg a stresszes helyzetek könnyebb elviselését, segíti őket a szociális beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is. A gyermekek és serdülők körében biztosított és serkentett testedzés, sportolás jobb egészségi állapotot biztosíthat felnőtt, de akár idős korban is.

Még ebben a kategóriában:

Címkék:

Vélemények

Oszd meg véleményed